Press

Saznajte više
ZAVRŠEN INTERLIBER

Danas se na Zagrebačkom velesajmu zatvorio Interliber, 45. međunarodni sajam knjiga.

Paviljone 5, 6 ,7 i 7a ispunilo je više od 300 izlagača iz 13 zemalja.

"Sajam za sve generacije slavi 45 godina, u kojima svjedočimo stvaranju ljubavi prema knjizi i pisanoj riječi. Mjesto je za promociju knjiga, pisaca, čitanja, znanosti i znanja, a okuplja najznačajnije nakladnike i knjižare. Odavno je nadišao granice Zagrebačkog velesajma, a naš cilj je povezati sve dionike nakladničke branše: čitatelje, institucije, nakladnike, kulturni i gospodarski sektor, medije, sa željom daljnjeg razvoja i kvalitativnog rasta središnjeg književnog događanja zemlji. Uspjeh čitamo i iz brojki te bilježimo rast sajamskih pokazatelja - 5% više izlagača i 13% veću izložbenu površinu.” rekla je na otvorenju Interlibera Renata Suša, direktorica Zagrebačkog velesajma.

Sajam je otvorila dr.sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija Republike Hrvatske i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, a uzvanicima se na otvorenju obratio i gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević.

Interliber je posjetilo preko 120,000 zadovoljnih posjetitelja koji su tijekom šest dana mogli kupiti knjige po povoljnim sajamskim cijenama.

Glavni gost na ovogodišnjem Interliberu bio je svjetski poznati pisac i indijski diplomat, Vikas Swarup po čijem je romanu "Q&A" nastao popularni, višestruko nagrađivani i Oscarom ovjenčani film "Milijunaš s ulice". Vikas Swarup održao je izrazito posjećen susret s publikom pod nazivom "The Talk: Vikas Swarup" kojeg moderirao Jasen Boko, književnik, putopisac, dramaturg i novinar.

"Moj dolazak na Interliber ukazuje na 3 bitne stvari: 1. razvijenu kulturu čitanja u Hrvatskoj, 2. vibrantnu prevoditeljsku zajednicu u vašoj zemlji, zahvaljujući kojoj je moja knjiga stigla i do hrvatskih čitatelja u izdanju nakladnika Znanje, i 3. da Hrvatska rado i lako prihvaća druge kulture, narode i pisce. Kao što je Hrvatska odličan primjer demokracije na djelu, tako je i Interliber primjer demokracije mašte na djelu. Slavimo demokraciju mašte koja nema granice, osobito u današnjem podijeljenom svijetu, u kojem se podižu zidovi i ograde. U svijetu koji traga za humanošću, knjige su te koje nas mogu ujediniti, koje pružaju empatiju toliko potrebnu čovječanstvu. Izražavam osobito zadovoljstvo svojim boravkom u Hrvatskoj i na Interliberu, a posebno se veselim susretu s čitateljima i piscima koji će me možda i nadahnuti na pisanje nove knjige inspirirane Hrvatskom“, rekao je Vikas Swarup na Inteliberu.

Pažnju mnogobrojnih posjetitelja privukao je i dolazak Mrleta koji je na sajmu premijerno promovirao svoju novu slikovnicu kao i predavanje hrvatskog astronoma Koradea Korlevića na temu "Veliki reset".

Kroz kostimirane šetnje Zagorke s njezinim likovima obilježeno je i 150 godina od rođenja Marije Jurić Zagorke, prve hrvatske novinarke i književnice.

Interliber je posjetio Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske sa suradnicima dr. sc. Ninom Obuljen Koržinek, ministricom kulture i medija, prof. dr.sc. Radovanom Fuchsom, ministrom znanosti i obrazovanja i dr. sc. Davorom Božinovićem, potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova.

Zajednica nakladnika i knjižara pri HGK organizirala je Premium program, održane su promocije knjiga, susreti s autorima, različite edukativne radionice, dodjele nagrada, kvizovi kao i glazbeni program koji se svakodnevno odvijao na otvorenom prostoru ispred paviljona.Više od 200 sati popratnog programa. I ove godine organiziran je Knjigodar, akcija darivanja knjiga školskoj knjižnici koja samostalno nema uvjeta za kvalitetnu obnovu ili dopunu knjižne građe. Odabrana je školska knjižnica Osnovne škole Budaševo - Topolovac - Gušće u Sisačko-moslavačkoj županiji nedaleko grada Siska.