Program događanja 2019
06.09.2019. (Petak)

OTVORENA POZORNICA

12.00 sati
SVEČANO OTVORENJE SAJMA

12.30 sati
TRENING SAMOOBRANE ZA DJECU I RODITELJE
Organizator: Krav Maga Hrvatska

13.30 - 14.00 sati
EDUKATIVNO PREDAVANJE: SIGURNOST DJECE NA INTERNETU
Organizator: Ministarstvo unutarnjih poslova

14.00 - 15.00 sati
RADIONICA ZA DJECU: FULL COOL UČENJE
Program radionice Full cool učenje sastoji se od uvodnog, središnjeg i završnog dijela. Uvodni dio uključuje motivacijsku vježbu kroz koju će polaznici naučiti kako mogu probuditi želju za učenjem. Središnji dio uključuje jedan tekst / detektivsku priču, a polaznici postaju detektivi i rješavaju slučaj. Svaki slučaj zahtijeva sistematsku razradu događaja. Rješavajući slučaj i čitajući tekst izrađujemo mentalnu mapu i koristimo tehnike pamćenja kako bismo polaznicima radionice otkrili tajne učenja. Završni dio uključuje kviz znanja kroz koji ćemo provjeriti što smo upamtili.
CILJEVI PROGRAMA: Vježbanje socijalnih vještina, izdvajanje bitnog od nebitnog u tekstu, vježbanje čitanja s razumijevanjem, izrade mentalnih mapa, poticanje motivacije za učenje i vježbanje koncentracije
POLAZNICI: osnovnoškolci od 3. do 8. razreda osnovne škole
Prijave na: info@logosuciteljica.hr
Organizator: Logos učiteljica

15.30 - 16.00 sati
NASTUP PLESNIH GRUPA
Organizator: Plesni punktovi Zagreb

16.00 - 16.30 sati
PREZENTACIJA DIDAKTIČKIH IGRAČAKA
Organizator: Kištra

16.30 - 17.30 sati 
PREDAVANJE ZA RODITELJE O RAZVIJANJU SAMOPOUZDANJA KOD DJECE
Kroz iskustvo rada s djecom uvidjeli smo koliko je samopouzdanje važno i u postizanju školskih rezultata kod djece. Na ovom predavanju pokazat ćemo vam kako možete jačati samopouzdanje kod svoga školarca te ćemo vas upoznati s vježbama za razvijanje samopouzdanja.
Prijave na: info@logosuciteljica.hr
Organizator: Logos učiteljica

17.30 - 18.00 sati
OGLEDNI SAT ENGLESKOG JEZIKA
Na oglednom satu učiteljica će pokazati kako kroz prirodan pristup učiti engleski s djecom na nastavi u školi i kako se kroz pjevanje, skakanje i trčanje učiti jezik na zabavan način.
Organizator: Helen Doron Hrvatska

18.00 sati
Ogledni sat
Organizator: Ecole Francaise - Francuska škola Zagreb

UČIONICA 1

16.00 - 17.00 sati
Ogledni sat/radionica ALOHA mentalne aritmetike i mindfulnessa
Jeste li znali da je za razvoj dječjeg mozga, koncentraciju i učenje, presudna pravilna stimulacija mozga u ranoj dobi i da se tada postavljaju temelji za budućnost?
Dođite na ogledni sat ALOHA mentalne aritmetike, dovedite svoje dijete da pomoću kuglica na abakusu pokrene svoje neurone. Zajedno ćemo napraviti i mindfulness vježbu za bolju koncentraciju. Više o programu saznajte na www.aloha.hr. Veselimo se vašem dolasku! 
Organizator: ALOHA HrvatskaLittera d.o.o.

18.00 - 19.00 sati
FORA PRIČA ZA NAJMLAĐE
Radionica za djecu od 2-5 god.
Voditeljica radionice: Danijela Miklec, učiteljica hrvatskog jezika
Organizator: Fora priča

DVORANA CRES

STRUČNI SKUP: UPOTREBA ASISTIVNE TEHNOLOGIJE U OBRAZOVNOM SUSTAVU I SVAKODNEVNOJ NASTAVI
Organizatori: Centar engleskog jezika za djecu i Zagrebački velesajam

RASPORED (download):

9.00 - 10.00 sati
UMJETNA INTELIGENCIJA U OBRAZOVNOM SUSTAVU I SVAKODNEVNOJ NASTAVI
Umjetna inteligencija sve češće postaje dio našeg svakodnevnog života. Dok su mišljenja podijeljena i još uvijek izaziva dosta kontroverze, obrazovanje i nastava je jedno od rijetkih područja gdje se svi slažu da je uporaba umjetne inteligencije i napredne tehnologije u terapijske svrhe izrazito uspješna i pozitivna. Ovo predavanje namijenjeno je svim stručnjacima u području obrazovanja i roditeljima koji se žele informirati o najnovijim mogućnostima, od biofeedback tehnologije do robota humanoida koji pomaže u dijagnosticiranju spektra autizma.
Predavač: Aco Momčilović, predsjednik udruge MBA Croatia, osnivač i predsjednik poduzeća Future HR

10.00 - 11.00 sati
EDUKACIJA O PREHRANI KROZ PRIZMU VISOKE TEHNOLOGIJE
Upotreba visoke tehnologije nije rezervirana samo za asistivnu tehnologiju, ili tehnologiju na kakvu većina nas pomisli na prvu. Prehrana i način ishrane pod velikim je utjecajem 3D printera i biotehnologije koja usko surađuje s nutricionistima. Kroz ovo predavanje Dijana Gluhak Spajić predstaviti će kako 3D printer, ali i individualizirana prehrana za djecu s različitim dijagnozama mogu dovesti do povećanja koncentracije i uspješnosti unutar obrazovnog sustava i svakodnevne nastave. Također, pokrenuti će se dijalog o tome jeli takav koncept financijski moguć.
Predavač: mag.nutr. Diana Gluhak Spajić, voditelj Centra za nutricionizam, Project Manager u RED FORK Consulting

11.00 - 11.15 sati
Pauza za kavu

11.15 - 12.15 sati
ICT-AAC APLIKACIJE – OD IGRE DO ŠKOLSKIH PREDVJEŠTINA
ICT-AAC aplikacije razvijene su u Centru za rehabilitaciju Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta, a ovo će im biti jedno od prvih predstavljanja u javnosti. Usko specijalizirane, kreirane od strane stručnjaka u području – od programera do edukacijskih rehabilitatora, aplikacije se koriste za poboljšanje sposobnosti i vještina nužnih za uspješan početak formalnog obrazovanja.
Predavač: doc.dr.sc. Jasmina Ivšac Pavliša, Klara Popčević, Centar za rehabilitaciju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta

12.15 - 13.15 sati
UPOTREBA BIOFEEDBACK TEHNOLOGIJE PLAY ATTENTION U OBRAZOVNOM SUSTAVU I SVAKODNEVNOJ NASTAVI
Kroz ovo predavanje upoznat ćemo se s vodećom tehnologijom, neurofeedback, biofeedback i edufeedback. Play Attention je tehnologija nastala kombiniranjem skeniranja moždanih impulsa, kognitivnih vježbi i tehnika oblikovanja ponašanja. Predavanje je namijenjeno jednako i stručnjacima i roditeljima i predstavlja zaista jedinstvenu priliku za upoznavanje s ovom tehnologijom. Play Attention se uglavnom koristi za rad s djecom s ADHD dijagnozom gdje razvija održavanje pažnje, posješuje ignoriranje ometajućih sadržaja, razvija vještine pamćenja, pospješuje završavanje zadataka i razvija vještine organiziranja. U predavanje je uključena i demonstracija kako uređaj funkcionira. Play Attention se koristi u već 16 škola u Hrvatskoj.
Predavač: Marko Ferek, predsjednik udruge Buđenje, potpredsjednik udruge ADHD Europe, osnivač i direktor poduzeća NeuroTech

13.15 - 14.15 sati
Pauza za ručak

14.15 - 15.15 sati
UPOTREBA ROBOTA HUMANOIDA U SKLOPU DIJAGNOSTIKE
Robot Neo je humanoid umjetne inteligencije programiran za dijagnostiku djece s autizmom. Djeca određenog spektra autizma bolje reagiraju na kontakt s robotom, nego s ljudima što donekle olakšava i dijagnostiku, ali i pomaže djeci u socijalizaciji. Robot nije gotov projekt i na njemu se još uvijek aktivno radi, no predstavlja jedno od posebnih dostignuća u području umjetne inteligencije, dijagnostike i uporabe tehnologije u obrazovanju općenito. Kroz predavanje upoznat ćemo se s robotom i kroz primjer moći vidjeti kako izvršava dijagnostiku. Također, biti će pokrenut dijalog što i kako se još treba usavršiti te kada je realno da će robot Neo i slični biti u „širokoj“ upotrebi.
Predavač: Fakultet elektrotehnike i računarstva

15.15 - 16.15 sati
OMOREADER U SUSTAVU OBRAZOVANJA I SVAKODNEVNOJ NASTAVI
OmoReader je aplikacija namijenjena osobama s disleksijom i drugim teškoćama čitanja koji koristi posebno razvijen font OmoType. To je prvi font na svijetu koji koristi sustav mogućnosti prilagodbe individualnim potrebama korisnika. Također, kroz OmoReader dostupne su sve lektire kroz cijelo pbrazovanje djeteta i besplatna baza elektroničnih knjiga s više od 200 naslova. Ova zaista revolucionarna tehnologija i aplikacija dolazi iz hrvatskog poduzeća koje već nekoliko godina osvaja nagrade za najbolji startup i realizaciju. Predavanje je namijenjeno i stručnjacima i roditeljima, a cilj je informiranje i edukacija kako koristiti OmoReader u svakodnevnom obrazovanju.
Predavač: Petar Reić, osnivač i direktor poduzeća OmoLab, kreator (u suradnji s programerima) jedinog fonta prilagođenog osobama s disleksijom OmoType i OmoReader aplikacije

16.15 - 17.15 sati
PANEL DISKUSIJA: BUDUĆNOST OBRAZOVNOG SUSTAVA I SVAKODNEVNE NASTAVE
Vodeći stručnjaci u području asistivne tehnologije će kroz ovu panel diskusiju voditi slobodniji razgovor o budućnosti obrazovnog sustava i svakodnevne nastave – kako implementirati asistivnu tehnologiju, zašto ju koristiti, koje su prednosti i moguće mane, kao i vid obrazovnog sustava trenutno i u budućnosti.
Sudionici: Branka Novosel, Marko Ferek, Petar Reić, Centar za rehabilitaciju i Fakultet elektrotehnike i računarstva

Ulaz na stručni skup je besplatan uz obaveznu prijavu na mail growingup@zv.hr

ČAROLIJA TRUDNOĆE BY VJEŽBAONICA

Organizator: Vježbaonica d.o.o. (Izdvojeni prostor pav. 7A)

10.00 - 14.00 sati
Savjetovanje za vježbanje u trudnoći, oporavak poslije trudnoće, pokazne vježbe te individualno savjetovanje

11.30 - 12.20 sati
VJEŽBANJE ZA TRUDNICE

PRIČAONICA & LIKOVNI KUTAK

Organizator: Knjižnice grada Zagreba (Izložbeni prostor KGZ)
 
14.30 - 15.30 sati
RADIONICA TALIJANSKOG JEZIKA
djeca 7 do 11 godina
Opis: upoznavanje s osnovama talijanskog jezika i kulture kroz igru, pjesmu i zabavu.
Voditeljice: Janja Severović, Maja Jurenić (Knjižnica Ante Kovačića, Zaprešić)
 
16.00 - 17.10 sati
MARATON PRIČA
djeca 8 do 10 godina
Opis: stvaranje priča pomoću drvenih kockica Story Teller Cube. Story Teller Cube su drvene kockice s ugraviranim ilustracijama podijeljene u pet kategorija: vrijeme, osobe, mjesto, predmet ili životinje i prijevozno sredstvo. Pomoću njih djeca stvaraju priče i na taj način razvijaju jezično i govorno izražavanje, kreativnost i maštu te timski rad jer rade u grupama.
Voditeljica: Marsela Jeličić Fijan (Knjižnica Medveščak)

17.30 - 18.30 sati
LITERARNO-LIKOVNA RADIONICA "KRIJESNICE ZA DJEČJEM DLANU"
djeca 5 do 10 godina
Opis: radionica posvećena književnoj i likovnoj baštini hrvatskih autora. Nakon razgledavanja slikovnica te slušanja odabrane pjesme ili priče, djeca u skladu s vlastitim doživljajem ocrtavaju svoj dlan na papiru, a potom ga oslikavaju.
Voditeljica: Tatjana Rozalija Ovčar (Knjižnica Sesvete)

UNICEF IZLOŽBENI PROSTOR

10.00 - 19.00 sati
PREDSTAVLJANJE PROGRAMA "ČUVARI DJETINJSTVA"
Predstavnici UNICEF-a informirat će zainteresirane posjetitelje o svim UNICEF-ovim aktivnostima i omogućiti im da se priključe programu za redovite mjesečne donacije.
 
UČIMO O DJEČJIM PRAVIMA
Kroz UNICEF-ovu igru „Čovječe, ispravi se“ i interaktivnu podnu igru djeca otkrivaju što su dječja prava, kakva sve prava postoje i zašto su važna.
 
PREDSTAVLJANJE EDUKATIVNIH SADRŽAJA I SLIKOVNICE "UNICEF JE ZA DJECU"
Čitanjem od najranije dobi djeca stječu korisnu naviku koja će im kasnije olakšati komunikaciju, svladavanje školskog gradiva, ali i postizanje većeg uspjeha u životu općenito. UNICEF podržava nacionalnu kampanju za poticanje čitanja naglas djeci od najranije dobi „Čitaj mi“ kako bi djeci i njihovim roditeljima približio čitanje.
 
FOTO KUTAK ZA DJECU "ŠTO ĆU BITI KAD ODRASTEM?"
U UNICEF-ovom foto kutku, djeca će moći na trenutak ući u ulogu različitih profesionalnih zanimanja i napraviti fotografiju kao uspomenu na sudjelovanje na sajmu Growing up.
 
17.00 - 19.00 sati
FACEPAINTING
Najmlađi posjetitelji, ali i oni stariji, moći će oslikati lice prepoznatljivim UNICEF zvjezdicama.

PIKNIK ZA ŠKOLARCE (download programa)

12.30 - 14.30 sati i
16.30 - 18.30 sati
Paviljon 7
FACEPAINTING
Besplatno oslikavanje lica za djecu posjetitelje
Artist Anya, Šareni balon

07.09.2019. (Subota)

OTVORENA POZORNICA

10.30 - 11.00 sati
TRENING SAMOOBRANE ZA DJECU I RODITELJE
Organizator: Krav Maga Hrvatska
 
11.00 - 11.40 sati
POSTURALNI DISBALANS I PROMJENA TJELESNOG DRŽANJA PORAVNANJEM TIJELA KOD DJECE I ODRASLIH
Jeste li ikad svom djetetu rekli Ispravi leđa! Ako jeste, ovo je predavanje za vas! Zašto dijete ne može ispraviti leđa i ostati u tom položaju, koje su korekcije koje dijete može napraviti kako bi promjene bile trajne, koje točke na tijelu gledati kako roditelj kako biste pomogli svom djetetu da se drži „uspravnije“, zašto je uspravno tijelo uopće bitno?
Predavač: Jelena Skender, mag.cin
Organizator: Vježbaonica d.o.o.
 
11.45 - 12.00 sati
Nastup plesnih grupa
Organizator: Plesni punktovi Zagreb
 
12.00 - 12.40 sati
KAKO PROBUDITI ŽELJU ZA UČENJEM - Predavanje za roditelje o razvijanju motivacije kod djece
Motivacija, bilo za školu bilo za fakultet, učenje, rad... usko je povezana sa smislom. Koliko nam se određena zadaća doima smislenom toliko ćemo ju radije riješiti. Uostalom, kad znamo ZAŠTO nešto činimo, vrlo lako ćemo pronaći i način KAKO to činiti. Učenje za školu jest nešto što svim učenicima nije baš u svakom trenutku drago. Katkad im se ne da učiti, katkad im je zaprjeka u učenju spoznaja da je to nešto što moraju, a ne nešto što su dragovoljno odlučili činiti, a katkad jednostavno ne vide smisao u učenju podataka čiju vrijednost ne prepoznaju. Na ovom predavanju upoznat ćemo vas s vježbama za poticanje motivacije za učenje, koje s pomoću specifičnih logoterapijskih tehnika pomažu u pronalaženju smisla u zadatcima vezanima uz školu i školske obveze, koje je potrebno riješiti.
Prijave na: info@logosuciteljica.hr
Organizator: Logos učiteljica
 
12.45 - 13.00 sati
PLESNI PUNKTOVI ZAGREB - nastup plesnih grupa
 
13.00 - 14.00 sati
RANO UČENJE STRANOG JEZIKA: ZAŠTO UVESTI STRANI JEZIK ODMAH PO ROĐENJU DJETETA?
Predavanje je namijenjeno uglavnom roditeljima, no i odgajateljima, ravnateljima,
psiholozima, edukacijskim rehabilitatorima koji rade s jasličkom i vrtićkom dobi. Cilj je „razbiti“
mitove i prijašnja stajališta struke koja su savjetovala „čekanje“ s uvođenjem drugog stranog jezika do određene dobi i iznošenje najnovijih istraživanja i rezultata istraživanja koja potvrđuju da, ukoliko se djetetu strani jezik uvede odmah po rođenju ili prije početka formalnog obrazovanja, dijete taj strani jezik usvaja bolje, brže i jednostavnije kroz takozvano nesvjesno učenje. Također, djeca izložena dvama(ili više) jezicima odmah nakon rođenja pokazuju bolje rezultate u riešavanju problema, prilagodbi i akademskom uspjehu. Osim navedenoga, predavanje će pokriti uspone i padove kroz koje se prolazi unutar ranog učenja stranog jezika, i metode raznog učenja stranog jezika, tj. kreiranja dvojezične atmosfere.
Predavač: Anamarija Ružak
Organizator: Centar engleskog jezika za djecu
 
14.00 - 14.30 sati
PLESNI PUNKTOVI ZAGREB - nastup plesnih grupa
 
14.30 - 15.30 sati
IZAZOVI DVOJEZNIČNOG ODGOJA: DVOJEZIČNOST I KAKO JE RAZVITI KOD DJECE?
Učenje stranog jezika, čak i od početka formalnog obrazovanja, rijetko dovodi do dvojezičnosti djece, ili se ta dvojezičnost postiže tek ukoliko dijete u odrasloj dobi živi/radi u zemlji gdje je taj jezik većinski jezik. Dvojezičnost, s druge strane, podrazumijeva da roditelji i bliža okolina djeteta aktivno koriste strani jezik i/ili organiziraju i potiču takvo okruženje. Uvođenje drugog stranog jezika odmah po rođenju djeteta, kreira okruženje unutar kojeg dijete zapravo usvaja, razvija i uči dva jezika kao svoja materinja. Kroz ovaj panel pričati ćemo s dvojezičnim obiteljima - o izazovima s kojima se svakodnevno susreću, prednostima i manama te koje metode i tehnike oni koriste.
Sudionici: Predstavnici roditelja bilingvalnih obitelji
Moderatorica: Anamarija Ružak
Organizator: Centar engleskog jezika za djecu

15.30 - 16.00 sati
KEMIJSKI POKUSI
Sponzor: Jana
Organizator: 24 sata

16.00 - 17.00 sati
DRUŠTVENA IGRA - “ČIRI - BIRI - BAJKA“ 
Radionica razvija i potiče suradnju roditelja i djece kroz zajednički rad tijekom ove društvene igre.
Slušajući svoju djecu aktivnim sudjelovanjem surađuju u zajedničkom stvaranju bajke.
CILJ RADIONICE:
Radionica nesvjesno potiče konkretniju komunikaciju između djece i roditelja što znači da potiče suradnju i prilagodbu.
Radionica je namijenjena odraslima i djeci. U radionici može sudjelovati zajedno do 12 sudionika, računajući djecu i roditelje zajedno.
Voditeljica: Aleksandra Ivanac mag.prim.educa./NLP master practitioner/Life&Business coach/Thetahealing pracitioner i Slavica Farkaš
Organizator: Lifesupport online

17.00 - 18.00 sati
ŠTO JE ALOHA MENTALNA ARITMETIKA?
Predavač: dr.sc. Branka Novosel
Organizator: ALOHA Hrvatska, Littera d.o.o. Samobor

18.15 - 19.00 sati
KONCERT STELE PARADŽIK
Organizator: 24 sata

UČIONICA 1

10.30 - 11.00 sati
STEM radionica
Programiranje s mikrobitovima kroz zabavne aktivnosti
Organizator: Međunarodna osnovna škola Vedri obzori

11.00 - 12.30 sati
KLASIK ŠKOLSKI - RADIONICE
PIŠEMO KRASOPISOM
Kako su pisali naši preci u školama najlakše ćete spoznati igrajući se perom i tintom. Od tankih i debelih crta do lijepo spisanih riječi i rečenica malog krasnopisca!
 
ČAROBNA ŠUMA
Od sasvim običnog papira uz malo alata i neograničene mašte do malih umjetničkih djela. Stvaramo šumu od papira i igramo se likovnom tehnikom iz davnina, quillingom.
Organizator: Hrvatski školski muzej
 
12.30 - 13.30 sati
ŠTO JE ADD I KAKO PREPOZNATI SIMPTOME?
Predavač: Predstavnik Centra za rehabilitaciju - Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet
Predavanje je namijenjeno svim stručnjacima u radu s djecom i roditeljima. Centar za rehabilitaciju ERF-a će, kao vodeća institucija za dijagnostiku i terapiju u državi, objasniti i ukazati na rane simptome ADHD-a. Cilj predavanja je stručnjacima poput socijalnih radnika i/ili odgajatelja jasličke i vrtićke dobi ukazati na osnovne i potencijalne simptome zbog što ranije mogućnosti dijagnoze. Cilj predavanja NIJE zamijeniti dijagnostiku i evaluaciju kod stručnjaka ili donošenje konačne dijagnoze. Također, preporuka je da i roditelji dođu na predavanje jer struka iznosi dokaze kako roditelj uglavnom ne primijeti rane znakove, na primjer disleksije, dok dijete ne započne formalno obrazovanje i/ili dok mu educirani stručnjak na to ne ukaže. Što ranije se postojanje simptoma uoči, to ranije se može krenuti s adekvatnom terapijom. Najnovija istraživanja pokazala su kako su djeca s rano prepoznatim simptomima postizala bolje i kvalitetnije rezultate pri početku i tokom formalnog obrazovanja.
Organizator: Centar engleskog jezika za djecu

13.30 - 14.30 sati
PREHRANA DJECE S ADHD DIJAGNOZOM
Pravilna ishrana djece općenito jedan je od glavnih faktora za sveukupan i stabilan razvoj djeteta. Zadnjih nekoliko godina i nutricionisti i stručnjaci uviđaju kako se simptomi mnogih dijagnoza mogu ublažiti određenim načinom ishrane. Također, kod mnogih snažnih emotivnih reakcija kod djece tipa velika ljutnja, anksioznost ili hiperaktivnost potrebno je promijeniti način djetetove ishrane i postižu se uravnoteženije reakcije. Predavanje je namijenjeno stručnjacima iz svih područja rada s djecom, s naglaskom na pedijatre i zdravstvene djelatnike. Također, potiču se roditelji da prisustvuju predavanju jer glavna ishrana djeteta dolazi upravo iz obiteljskog doma. Cilj je educirati kakvu prehranu dijete treba slijediti, objasniti zašto i kako ju provesti na dnevnoj bazi. Također, u predavanje će biti uključena i edukacija o suplementima i vitaminima koje dijete s dijagnozom ADHD treba uzimati.
Predavač: Diana Gluhak Spajić, mag.nutric.
Organizator: Centar engleskog jezika za djecu
 
14.30 - 16.00 sati
NOVO U ŠKOLSKOM - RADIONICE
ISTRAŽUJEMO SVIJET PRIRODE
Priroda je nepresušan izvor znanja. Otkrit ćemo barem mali dio nje! Od pogleda pod mikroskopom do ljudskog tijela.
I TKATI TREBA ZNATI
Kako su nastajale tkanine prije sto ljeta? Uz malo vune i tkalačkog stana do lijepog ukrasa!
Organizator: Hrvatski školski muzej
 
16.00 - 17.00 sati
ŠTO JE TERAPIJA IGROM?
Nedirektivni pristup u terapiji igrom je psihoterapijski pravac koji se koristi u radu s djecom. Pokrenula ga je i definirala Virginia Axline na principima ne direktivne psihoterapije Carla Rogersa, te spoznajama Donalda Winnicota i Violet Oaklander o privrženosti, odvajanju od roditelja i dječjem razvoju. Terapija igrom je proces u kojem dijete izabire predmete, simbole ili vrstu igre kroz koju izražava svoje unutrašnje probleme i radi na njihovom rješavanju. Terapeut osigurava siguran okvir u kojem kroz empatiju pruža djetetu mogućnost da bude ono što jest te da ga se zbog toga ne osuđuje. Terapeut je educiran da interpretira djetetovu igru i pomaže mu u njegovom rastu i razvoju. Podržavajuća i sigurna atmosfera, bez kritiziranja djetetovog ponašanja, pomaže djetetu da riješi poteškoće s kojima se susreće u svom odrastanju. Cilj predavanja je roditeljima i stručnjacima približiti ovaj oblik „terapije“ kojim se na prirodan način rješavaju možebitne traume kod djeteta i situacije poput strahova, agresije, tjeskobe, depresije i tako dalje.
Predavač: Predstavnik Društva “Naša djeca“ Maksimir
Organizator: Centar engleskog jezika za djecu

UČIONICA 2

11.00 - 12.00 sati
NEOBIČNA PUTOVANJA S ČAROBNOM ŠUMOM
Kreni s nama na nezaboravan put oko svijeta i nauči kako žive klokani u Australiji, što vole jesti Talijani, koji je najpopularniji ples u Argentini i još puno zanimljivih stvari o zemljama diljem naše planete. 
Radionica za djecu od 6-10 g.
Organizator: Igraonica Čarobna šuma

12.00 - 14.00 sati
DRUŠTVENA IGRA ZA DJECU: MNOŽIONIČAR
Turnir vježbanja tablice množenja
Radionica je koncipirana kao turnir vježbanja tablice množenja kroz društvenu igru Množioničar. Kroz igru djeca će učiti i ponavljati tablicu množenja putem vizualnog podražaja na karticama od kojih se igra sastoji, ali i kroz ponavljanje rima koje se povezuju s određenim brojevima.
Pokazat ćemo vam kako učiniti učenje tablice množenja zanimljivijim koristeći mnemotehnike i vizualno predočavanje. 
POLAZNICI: Djeca koja su upisala 3. razred osnovne škole
Prijave na: info@logosuciteljica.hr
Organizator: Logos učiteljica

14.00 - 15.00 sati
Ogledni sat
Organizator: Ecole Francaise - Francuska škola Zagreb

15.00 - 16.00 sati
Ogledni sat
Organizator: Littera d.o.o.
 
16.00 - 17.00 sati
ŠTO JE DISLEKSIJA, KAKO JE PREPOZNATI?
Što je disleksija, kako je prepoznati, kada najranije uočavamo disleksiju, kome se javiti, kako disleksija i disgrafija utječu na ovladavanje matematikom, savjeti roditeljima i učiteljima, prava djece s disleksijom.
Predavač: Željka Butorac, prof.logoped
Organizator: Hrvatska udruga za disleksiju
 
17.00 - 18.00 sati
OGLEDNI SAT ENGLESKOG JEZIKA
Na oglednom satu učiteljica će pokazati kako kroz prirodan pristup učiti engleski jezik s djecom na nastavi u školi i kako se kroz pjevanje, skakanje i trčanje uči jezik na zabavan način.
Organizator: Helen Doron Hrvatska

ČAROLIJA TRUDNOĆE BY VJEŽBAONICA

Organizator: Vježbaonica d.o.o. (Izdvojeni paviljonski prostor)
 
12.00 - 12.50 sati
UPOZNAJ SVOJU PRIMALJU!
Jeste li se ikad pitale što se događa u trenutku kada pokucate na vrata rađaonice? Na ovom će vam predavanju naša primalja Marina opisati što se događa pri dolasku u rađaonicu, kako se odvija prvi susret s doktorom i primaljom, koji je tijek ginekološkog pregleda, što se sve može iščitati s CTG-a, kada je vrijeme za ulazak u rađaonu te koja je uloga primalje u porodu. Ovi trenuci se rodilji mogu olakšati i učiniti najradosnijim životnim događajem.
Marina Prlić, primalja s višegodišnjim iskustvom, majka četvero djece koja će Vam dati odgovore iz profesionalnog i osobnog iskustva

13.00 - 13.50 sati
UPOZNAJ SVOJU NUTRICIONISTICU!
Koje se promjene tijekom trudnoće događaju u tijelu majke i kako to utječe na metabolizam? Koje su energetske i nutritivne potrebe tijekom trudnoće (kalorije, vitamini i minerali)?Što znači pravilna prehrana u trudnoći? Što znači složiti zdravi jednodnevni jelovnik? Na sva ova pitanja dobiti ćete odgovore kroz predavanje naše nutricionistice Vedrane.
Vedrana Dučkić, mag.nutr, voditeljica nutricionističkog savjetovališta Nu3vex, majka dvoje djece te stručna suradnica za razne portale kroz koje educira o pravilnoj prehrani.

14.00 - 14.50 sati
UPOZNAJ SVOJU STRUČNJAKINJU ZA NOŠENJE BEBA!
Ako vas je ikad zanimalo kako i zašto je nošenje djece najbolji način emocionalnog i fizičkog razvoja Vašeg djeteta onda svakako morate doći na ovo predavanje! Iris će vam odgovoriti na pitanja kako nositi novorođenče, zašto je bitno nositi dijete, kako odabrati pravu nosiljku i koje su prednosti nošenja za razvoj djeteta.
Iris Božić, certificirana savjetnica za nošenje.

16.00 - 16.50 sati
UPOZNAJ SVOJU TRENERICU!
Unazad par godina sve više žena vježba tijekom trudnoće i to po preporuci ginekologa/ice ili prema vlastitom nahođenju. I ovo će predavanje svakako doprinijeti svijesti o važnosti vježbanja u trudnoći na kojem će Vam naša Valentina pričati zašto vježbati u trudnoći, tko smije vježbati u trudnoći i kada, kakve veze disanje ima na utjecaj vježbanja u trudnoći i u kolikoj mjeri Vaš stil života, pozitivne afirmacije i relaksacija mogu doprinijeti ljepšoj i ugodnijoj trudnoći.
Valentina Sumpor, bacc.oec. i fitness trenerica, Sana Gravida

17.00 - 17.50 sati
UPOZNAJ SUPERMAMU!
Iz vlastitog iskustva dolaze najbolji savjeti! Ivana će Vam kroz svoje predavanje približiti kako što bolje organizirati jedan dan s četvero djece. Pokazati će vam kako ona izrađuje plan organizacije s djecom te kako se priprema za izlazak iz kuće. Možda se i Vama dogodilo da se svi „unervoze“ a Vi kasnite na važan sastanak. Komunikacija je ključ! Poslušajte kako je Ivani promjena komunikacije pomogla da efikasnije organizira dnevne obveze s djecom i suprugom te kako je zbog toga poboljšala svoj partnerski odnos.
Ivana Herceg Budić, majka četvoro djece rođenih prirodno. Fitness trenerica koja se 5 godina bavi temom oporavka nakon poroda. Vodi grupu “Mame vježbaju” na Facebooku i stranicu Ivana Herceg Budic gdje možete pratiti njen rad.

18.00 - 18.30 sati
Prezentacija proizvoda: MAMA COAT 4in1 - MATERNITY JAKNE
Organizator: Happy Tree

PRIČAONICA & LIKOVNI KUTAK

Organizator: Knjižnice grada Zagreba
Izložbeni prostor KGZ
 
10.00 - 11.30 sati
SVIJET PRIČA I ILUSTRACIJA "PRUTIMIR“ I "MJESTA IMA NA METLI SVIMA"
djeca od 5 godina
Opis: nakon pročitanih priča djeca izrađuju Prutimira i vještičine metle od prirodnih materijala.
Voditeljice: Mirela Puljar i Ana Bitunjac (Knjižnica Špansko - sjever)
 
12.00 - 13.00 sati
LIKOVNA RADIONICA UZ PRIČU "NETKO JE ISPAO IZ KNJIGE ..."
djeca 5 do 10 godina
U prvom dijelu radionice čita se duhovita priča o vuku koji je ispao iz knjige i ne zna se više vratiti u svoju priču. U drugom dijelu radionice sudionici će postati mali pisci i ilustratori te izmaštati novi završetak pročitane priče, doznat će što je knjižnica, tko su pisci i ilustratori te kako nastaju priče.
Voditeljica: Anita Spevec (Gradska knjižnica, Odjel za djecu i mladež)
 
14.30 - 15.30 sati
LIKOVNA RADIONICA: "PRINCEZA I ZMAJ"
djeca od 6 godina
Radionica je inspirirana knjigom Princeza i zmaj autorice Eme Pongrašić. A obuhvaća glumačku interpretaciju priče i likovnu radionicu u kojoj djeca izrađuju glavne likove iz priče te zatim uprizoruju svoju inačicu priče Princeza i zmaj.
Voditeljice: Barbara Balenović i Martina Domaćinović (Knjižnica Vladimira Nazora)
 
16.00 - 17.00 sati
RADIONICA S MICRO:BIT-ovima "IGROM KROZ DAN“
djeca od 9 do 14 godina
Polaznici radionice kroz igru će upoznati svijet uzbudljive nove tehnologije micro:bit-ova te njihovu primjenu u svakodnevnim dječjim aktivnostima.
Voditelji: Leo Sokić, Tamara Drašković (Bibliobusna služba)

UNICEF IZLOŽBENI PROSTOR

10.00 - 19.00 sati
PREDSTAVLJANJE PROGRAMA “ČUVARI DJETINJSTVA”
Predstavnici UNICEF-a informirat će zainteresirane posjetitelje o svim UNICEF-ovim aktivnostima i omogućiti im da se priključe programu za redovite mjesečne donacije.
 
UČIMO O DJEČJIM PRAVIMA
Kroz UNICEF-ovu igru „Čovječe, ispravi se“ i interaktivnu podnu igru djeca otkrivaju što su dječja prava, kakva sve prava postoje i zašto su važna.
 
PREDSTAVLJANJE EDUKATIVNIH SADRŽAJA I SLIKOVNICE “UNICEF JE ZA DJECU” 
Čitanjem od najranije dobi djeca stječu korisnu naviku koja će im kasnije olakšati komunikaciju, svladavanje školskog gradiva, ali i postizanje većeg uspjeha u životu općenito. UNICEF podržava nacionalnu kampanju za poticanje čitanja naglas djeci od najranije dobi „Čitaj mi“ kako bi djeci i njihovim roditeljima približio čitanje.
 
FOTO KUTAK ZA DJECU „ŠTO ĆU BITI KAD ODRASTEM?“
U UNICEF-ovom foto kutku, djeca će moći na trenutak ući u ulogu različitih profesionalnih zanimanja i napraviti fotografiju kao uspomenu na sudjelovanje na sajmu Growing up.

10.00 - 13.00 sati
FACEPAINTING
Najmlađi posjetitelji, ali i oni stariji, moći će oslikati lice prepoznatljivim UNICEF zvjezdicama.

PIKNIK ZA ŠKOLARCE (download programa)

10.30 - 11.00 sati
Paviljon 7
8rasta9 - DJEČJI COOKING SHOW BY PIKO
Natjecanje: Sendviči kao glavni obrok

11.00 - 13.00 sati
Zelena površina
SPORT EDUCA
Prezentacija sportova za djecu

12.00 - 13.00 sati
Zelena površina
8rasta9
MEETUP I SPORTSKI IZAZOVI

13.30 - 14.00 sati
Paviljon 7
DJEČJI COOKING SHOW BY PIKO & THE SIKRT, 10FICO I BRUNO
Natjecanje: Sendviči kao glavni obrok

14.00 - 15.00 sati
Zelena površina
JOOMBOOS SHOW: THE SIKRT, 10FICO I BRUNO
Meetup

15.00 - 16.00 sati
Zelena površina
YOGA ZA DJECU
Udruga Funkcionalna Yoga Zagreb predstavlja joga vježbe za djecu

15.30 - 16.00 sati
Pozornica
KEMIČARENJE
Kemijski pokusi Prirodoslovne škole V. Preloga
uz YouTubere: The Skirt, 10Fico i Bruno powered by JANA

18.15 - 19.00 sati
Pozornica
STELA PARADŽIK, KONCERT
Akustična izvedba

08.09.2019. (Nedjelja)

OTVORENA POZORNICA

10.30 - 11.30 sati
ŠTO JE PRIRODNO RODITELJSTVO?
Prirodno roditeljstvo je pristup koji promatra ponašanje djeteta kao simptom i posljedicu aktiviranih emocija u djetetu te ga zanima što je potaknulo dijete na takvo reaktivno ponašanje. Nadalje, kroz prirodno roditeljstvo stavlja se naglasak na osobni napredak i razvoj roditelja gdje je svako ponašanje djeteta refleksija roditelja. Unutar ovog predavanja objasniti će se što takav pristup točno podrazumijeva i kako ga uspješno implementirati u svakodnevnici djeteta, roditelja i bliže okoline.
Organizator: Centar engleskog jezika za djecu
 
11.30 - 12.30 sati
ČAROBNJAK U MENI
Radionica emocionalne inteligencije za djecu (5-10 g.) i roditelje
Voditeljica radionice: Danijela Medaković, certificirana EFT praktičarka
Organizator: Lifesupport online
 
12.30 - 13.30 sati
RELAX KIDS "BRILLANT ME"
Radionica za djecu od 6-10 godina u kojoj djeca uče kako razviti kreativnost, samopouzdanje, koncentraciju i vizualizaciju razvijajući i pružajući im na taj način vještine i alate koji ostaju za cijeli život
Voditeljica: Mirjana Petković, Life Coach, Relax Kids Coach & Heal Your Life Teacher
Organizator: Lifesupport online
 
13.30 - 14.30 sati
FENG SHUI U DJEČJOJ SOBI
Predavač: Irena Lučić
Feng shui je vještina koja se odnosi na posebno uređivanje života i prostora gdje ljudi žive. Povezan je s nekoliko tehnika i metoda. Ovo predavanje koncentrirat će se na uređenje dječje sobe na način na koji potiče koncentraciju, staloženost i kreativnost. Također, uključivati će analizu moguće povezanosti između krivo uređenog prostora i anksioznosti. Predavanje je namijenjeno roditeljima, ali i učiteljima i odgajateljima. Moderno obrazovanje već sada nudi uređenje učionice koje više nije klasično i dokazuje kako takve promjene unutar prostora gdje se uči mogu dovesti do boljih i kvalitetnijih rezultata.
Organizator: Centar engleskog jezika za djecu
 
14.30 - 15.30 sati
AROMATERAPIJA KAO POMOĆ U ZDRAVLJU, UČENJU I SVAKODNEVNICI DJETETA
Aromaterapija, kao dio fitoterapije, je komplementarna metoda kontroliranog korištenja eteričnih ulja u svrhu očuvanja zdravlja, kao i liječenju i prevenciji bolesti. Posljednjih nekoliko godina aromaterapija počela se aktivno koristiti i u očuvanju i poboljšavanju našeg mentalnog zdravlja kroz određene mješavine eteričnih ulja za smirivanje, lakše uspavljivanje, učenje, koncentraciju i tako dalje. Iako se još uvijek istražuje kako (i zašto) točno određeno eterično ulje ili mješavina eteričnih ulja djeluje na naš organizam, rezultati su vidljivi i eterična ulja sve se češće koriste i u radu s djecom, u njihovim sobama i općenito u njihovoj svakodnevnici. Kroz ovo predavanje pobliže ćemo se upoznati s djelovanjem različitih ulja i mješavina te kako ih ispravno koristiti u svakodnevnici djeteta za najbolje rezultate.
Organizator: Centar engleskog jezika za djecu
 
15.30 sati
TRENING SAMOOBRANE ZA DJECU I RODITELJE
Organizator: Krav Maga Hrvatska
 
16.00 sati
NASTUP DJEČJEG ZBORA KIKIĆI
 
16.30 sati
NASTUP DJEČJEG ZBORA BAJKA
 
17.00 sati
RADIONICA ZA DJECU: FULL COOL UČENJE
Program radionice Full cool učenje sastoji se od uvodnog, središnjeg i završnog dijela. Uvodni dio uključuje motivacijsku vježbu kroz koju će polaznici naučiti kako mogu probuditi želju za učenjem. Središnji dio uključuje jedan tekst / detektivsku priču, a polaznici postaju detektivi i rješavaju slučaj. Svaki slučaj zahtijeva sistematsku razradu događaja. Rješavajući slučaj i čitajući tekst izrađujemo mentalnu mapu i koristimo tehnike pamćenja kako bismo polaznicima radionice otkrili tajne učenja. Završni dio uključuje kviz znanja kroz koji ćemo provjeriti što smo upamtili.
CILJEVI PROGRAMA: Vježbanje socijalnih vještina, izdvajanje bitnog od nebitnog u tekstu, vježbanje čitanja s razumijevanjem, izrade mentalnih mapa, poticanje motivacije za učenje Vježbanje koncentracije
POLAZNICI: osnovnoškolci od 3. do 8. razreda osnovne škole
Prijave na: info@logosuciteljica.hr
Organizator: Logos učiteljica
 
17.45 - 18.15 sati
TAJNA UČENJA
Predavanje za roditelje o tehnikama učenja
Predavanje ‘’Tajne učenja’’ otkrit će vam tehnike kojim će vaše dijete brže i lakše savladati i zapamtiti željeno gradivo!
Tajne učenja poznavali su veliki umovi poput Aristotela. Još od davnina mnogi su se koristili raznim tehnikama za bolje učenje i pamćenje. Možda se tim istim tehnikama spontano koristite i vi, no ne znate ih prepoznati ili ih ne znate namjerno upotrijebiti kada vam zaista trebaju. Pokazat ćemo vam kako možete koristiti umna pomagala i uspješnije učiti. Saznajte koje su u tri faze pamćenja i otkrijte poveznicu između pamćenja i mnemotehnika. Naučite kako usmjeriti i zadržati pažnju na određenom gradivu te kako se motivirati i prije svega dobro organizirati. Predavanje će vam na jednostavan način, primjerima iz svakodnevnog života i iz prakse, približiti tehnike učenja koje će vam uvelike olakšati svakodnevno učenje s vašim djetetom.
Kad dijete jednom nauči učiti, prepreka na putu prema znanju više nema!
Prijave na: info@logosuciteljica.hr
Organizator: Logos učiteljica

18.15 - 19.00 sati
NASTUP PLESNIH GRUPA
Organizator: Plesni punktovi Zagreb

UČIONICA 1

10.00 - 11.00 sati
DJECA I MINDFULNESS
Mindfulness označava koncentraciju ili posvećenost trenutku. Najnovija istraživanja pokazuju kako je sposobnost „bivanja“ ili „posvećenosti“ trenutku jedna od najvažnijih sposobnosti za postizanje dobrih rezultata. Mindfulness praksom vježba se upravo to. Nadalje, prakticiranje mindfulness-a unutar obrazovnog sustava jača kognitivne sposobnosti i uspješnost djeteta u rješavanju zadataka i obveza. Predavanje je namijenjeno i roditeljima i stručnjacima iz područja obrazovanja s ciljem objašnjavanja kako se vježba mindfulness i pokretanja dijaloga kako ga prakticirati u svakodnevnom obrazovanju.
Predavač: dr.sc. Branka Novosel
Organizator: ALOHA Hrvatska, Littera d.o.o.
 
11.00 - 12.00 sati
JUST RELAX; SVAKI DAN JE NOVI POČETAK!
Radionica/predavanje za mame o tome što poduzimati kako bise desile pozitivne promjene u svim područjima života
Voditeljica: Mirjana Petković, Life Coach i Relax Kids Coach & Heal Your Life trenerica
Organizator: Lifesupport online
 
13.00 - 14.30 sati
NOVO U ŠKOLSKOM - RADIONICE
ISTRAŽUJEMO SVIJET PRIRODE
Priroda je nepresušan izvor znanja. Otkrit ćemo barem mali dio nje! Od pogleda pod mikroskopom do ljudskog tijela.
I TKATI TREBA ZNATI
Kako su nastajale tkanine prije sto ljeta? Uz malo vune i tkalačkog stana do lijepog ukrasa!

15.00 - 16.00 sati
KOLIKE SU NAŠE STVARNE MOGUĆNOSTI?
Što i koliko možemo napraviti kad nas dijete ne sluša, te i dalje radi po svom?
CILJ RADIONICE:
Roditelji će kroz ovu iskustvenu radionicu osvijestiti što je to što im ometa komunikaciju, pronaći najbolje načine unapređenja komunikacije sa svojim djetetom i postići trajnu suradnju.
Loša komunikacija bez rezultata kakve želite postat će daleka prošlost, a ono što ćete naučiti donijet će svakodnevnu radost Vama i Vašoj djeci.
Radionica je namijenjena odraslima.
Voditeljica: Aleksandra Ivanac mag.prim.educa., NLP master practitioner, life&business coach, thetahealing practitioner
Organizator: Lifesupport online
 
16.30 - 18.00 sati
KLASIK ŠKOLSKI - RADIONICE
PIŠEMO KRASOPISOM
Kako su pisali naši preci u školama najlakše ćete spoznati igrajući se perom i tintom. Od tankih i debelih crta do lijepo spisanih riječi i rečenica malog krasnopisca!
 
ČAROBNA ŠUMA
Od sasvim običnog papira uz malo alata i neograničene mašte do malih umjetničkih djela. Stvaramo šumu od papira i igramo se likovnom tehnikom iz davnina, quillingom.
Organizator: Hrvatski školski muzej

UČIONICA 2

10.00 - 11.00 sati
AKADEMIJA ZA TAJNE AGENTE
Vidiš li se u ulozi detektiva, pridruži nam se na tajanstvenoj špijunskoj radionici.
Prerušavanje u tajne špijune, traženje otisaka i drugih skrivenih dokaza, rješavanje misterioznih slučajeva, nevidljivi tajni kodovi… sve je to dio naše tajanstvene radionice. 
Radionica za djecu od 6-10 g.
Organizator: Igraonica Čarobna šuma
 
11.00 - 12.00 sati
OGLEDNI SAT ENGLESKOG JEZIKA
Na oglednom satu učiteljica će pokazati kako kroz prirodan pristup učiti engleski s djecom na nastavi u školi i kako se kroz pjevanje, skakanje i trčanje učiti jezik na zabavan način.
Organizator: Helen Doron Hrvatska
 
12.00 - 13.00 sati
OGLEDNI SAT/RADIONICA ALOHA MENTALNE ARITMETIKE I MINDFULNESSA
Jeste li znali da je za razvoj dječjeg mozga, koncentraciju i učenje, presudna pravilna stimulacija mozga u ranoj dobi i da se tada postavljaju temelji za budućnost?
Dođite na ogledni sat ALOHA mentalne aritmetike, dovedite svoje dijete da pomoću kuglica na abakusu pokrene svoje neurone. Zajedno ćemo napraviti i mindfulness vježbu za bolju koncentraciju. Više o programu saznajte na www.aloha.hr. Veselimo se vašem dolasku!
Organizator: ALOHA Hrvatska, Littera d.o.o. Samobor

ČAROLIJA TRUDNOĆE BY VJEŽBAONICA

Organizator: Vježbaonica d.o.o. (Izdvojeni prostor u pav.)
 
12.00 - 12.50 sati
UPOZNAJ SVOJU DOULU!
Dobra priprema je pola obavljenog posla, to i vrapci na grani znaju! Naša doula Sanja će Vam kroz svoje predavanje ispričati kako se kroz trudnoću fizički i psihički pripremiti za porođaj, o čemu sve treba razmišljati prije porođaja, što sve nabaviti i kako dočekati Vaš dan, kako napraviti plan poroda i o čemu voditi računa, što nas sve očekuje u rodilištu i u danima majčinstva.
Sanja Bukač Štritof, doula 

13.00 - 13.50 sati
UPOZNAJ SVOJU STRUČNJAKINJU ZA DJEČJE KOLIKE!
Umiriti dijete jedna je od prvih briga mladog roditelja. U ovom zanimljivom teoretskom i praktičnom predavanju, Iva će vam objasniti kako umiriti djetetov plač i kolike u prvim mjesecima života, kako prepoznati kada je dijete prestimulirano, kako pravilno umotati dijete, koje položaje za nošenje dijete voli i koje ga smiruje.
Iva Brčić, certificirana edukatorica svjetski renomiranog programa - The Happiest Baby koju je isprobala na svom osmogodišnjem sinu, predsjednica udruge Najsretnija beba Hrvatska, stručna suradnica za razne portale namijenjene roditeljima

14.00 - 14.50 sati
UPOZNAJ SUPER MAMU!
U iskrenom razgovoru Adriana će s Vama podijeliti svoje iskustvo dva različita poroda te kako joj je fizička pripremljenost pomogla i da psihički bude spremnija za porod te brži oporavak nakon njega. Kao vlasnica vlastitog posla te majka trojice sinova podijelit će s Vama koliko je organizacija bitna, kako pametno utrošiti svoje vrijeme te kako vrijeme s djecom podijeliti što sadržajnije na zadovoljstvo cijele obitelji.
Adriana Stričević, mag.cin, majka blizanaca Jure i Brune rođenih carskim rezom i Tome rođenog prirodnim putem, vlasnica Trener2go te sutkinja iz gledanog show-a Fittest family

15.00 - 15.50 sati
UPOZNAJ SVOJU TRENERICU!
One najveće vidljive promjene događaju se na trbušnom dijelu pa ćete u ovom poučnom predavanju od naše Jelene čuti što se to događa s Vašim trbušnim mišićima tijekom poroda, kako da aktivirate najdublji mišićni sloj koji štiti vaša leđa i pomaže maternici tijekom poroda, što je dijastaza rektusa te kako prevenirati nastajanje nefunkcionalne dijastaze nakon trudnoće.
Jelena Skender, mag.cin, učiteljica pokreta i vlasnica boutique movement studia Vježbaonica, majka Kriste Anastazije te autorica rubrike Vježbaonica u emisiji dm Bebeceda

16.00 - 16.50 sati
UPOZNAJ SVOJU STRUČNJAKINJU ZA DOJENJE!
U inspirativnom predavanju naša Blaženka će Vam kroz svoje životno iskustvo ispričati kako je dojenje znanost, ali i vještina koja se uči. Kada ste svom djetetu odlučili pružiti najbolje - dojenje - budite sigurni da ćete s malo strpljenja, uz dobar plan i čvrstu volju povećati šansu za uspješno dojenje. Potrebno je nekoliko jednostavnih i provjerenih savjeta u pravo vrijeme od osoba u koje imate povjerenja da se probijete kroz početne dane.
Blaženka Sumpor, prvostupnica primaljstva i sestrinstva, SanaGravida

PRIČAONICA & LIKOVNI KUTAK

Organizator: Knjižnice grada Zagreba (izložbeni prostor KGZ)
 
11.30 - 12.30 sati
LIKOVNA RADIONICA "IGRAMO SE U SVIJETU PRIČA"
djeca od 3 do 6 godina
Opis: nakon pročitane priče Svemirci gaćoljupci spašavaju zemlju, djeca će upoznati svijet svemira i planeta. U drugom dijelu radionice ukrašavat će i bojati kaširane planete.
Voditeljice: Manuela Babić, Sandra Berak (Knjižnica Podsused)
 
13.00 - 14.00 sati
RADIONICA: "KNJIGE! MOJE NAJDRAŽE BRIGE ..."
djeca od 6 do 8 godina
Opis: kroz niz interaktivnih zanimljivosti popraćenih kreativnim aktivnostima djeci se želi približiti svijet knjižnice (što je knjižnica, imaju li knjige svoju adresu, što je ex libris...).
U kreativnom dijelu djeca izrađuju klasične i origami straničnike, žig za vlastiti ex libris…
Voditeljice: Ana Markotić, Vedrana Čavajda, Branka Bacinger (Dječja knjižnica M2)
 
14.30 - 15.45 sati
LIKOVNA RADIONICA "ROŽICE OD PAPERA“
djeca od 8 godina 
Opis: tijekom radionice djeca se ukratko upoznaju s običajem izrade cvjetića od krep papira karakterističnim za sjevernu Hrvatsku. Nakon upoznavanja sa svadbenim, božićnim i pogrebnim običajima, djeca izrađuju cvijeće.
Voditeljica: Tanja Štignjedec Sulić (Knjižnica Jelkovec)
 
16.00 - 17.30 sati
BIBLIOTERAPIJSKA RADIONICA "JUHA OD BUNDEVE"
djeca 6 do 8 godina
Opis: nakon igara upoznavanja, slijedi vođeno čitanje priče, a potom djeca izrađuju lutkice te lutkarskom improvizacijom prolaze sve faze biblioterapijskog procesa.
Voditeljice: Dunja Lovrenčić Gašljević i Keti Krpan (Knjižnica Selčina)
 
17.40 - 18.40 sati
GLAZBENA RADIONICA "PRIČA O GLAZBI, GLAZBA U PRIČI"
djeca od 3 do 7 godina
Opis: glazbena radionica kojom se želi pokazati da knjižnice već dugo nisu samo mjesta čitanja i posuđivanja knjiga, već i ugodan prostor u kojemu djeca borave, uče, zabavljaju se i igraju, a mogu biti bučna i raspjevana. S ciljem druženja, zabave i razvijanja osnovnih glazbenih kompetencija i sklonosti te odrastanja uz knjigu, u Knjižnici S. S. Kranjčevića godinama se održavaju uspješne glazbene radionice koje brojne mališane paralelno uvode u veseli glazbeni svijet i knjiško okruženje.
Voditelji: Željko Vrbanc i Vlasta Šolc (Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića)

UNICEF IZLOŽBENI PROSTOR

PREDSTAVLJANJE PROGRAMA “ČUVARI DJETINJSTVA”
Predstavnici UNICEF-a informirat će zainteresirane posjetitelje o svim UNICEF-ovim aktivnostima i omogućiti im da se priključe programu za redovite mjesečne donacije.
 
UČIMO O DJEČJIM PRAVIMA
Kroz UNICEF-ovu igru „Čovječe, ispravi se“ i interaktivnu podnu igru djeca otkrivaju što su dječja prava, kakva sve prava postoje i zašto su važna.
 
PREDSTAVLJANJE EDUKATIVNIH SADRŽAJA I SLIKOVNICE “UNICEF JE ZA DJECU” 
Čitanjem od najranije dobi djeca stječu korisnu naviku koja će im kasnije olakšati komunikaciju, svladavanje školskog gradiva, ali i postizanje većeg uspjeha u životu općenito. UNICEF podržava nacionalnu kampanju za poticanje čitanja naglas djeci od najranije dobi „Čitaj mi“ kako bi djeci i njihovim roditeljima približio čitanje.
 
FOTO KUTAK ZA DJECU „ŠTO ĆU BITI KAD ODRASTEM?“
U UNICEF-ovom foto kutku, djeca će moći na trenutak ući u ulogu različitih profesionalnih zanimanja i napraviti fotografiju kao uspomenu na sudjelovanje na sajmu Growing up.

PIKNIK ZA ŠKOLARCE (download programa)

11.00 - 13.00 sati
Zelena površina
JOOMBOOS MEET UP: SAAMO PETRAA I MARCO CUCCURIN

11.00 - 11.15 sati
Paviljon 7A
ATOMIC DANCE FACTORY
Vrhunski plesni spektakl

06.09.2019. (Izložbe i radionice)