Press

Saznajte više
DANI LOVA I RIBOLOVA 2024 - Sajam na zadovoljstvo struke i posjetitelja

Na Zagrebačkom velesajmu od 14. do 18. veljače 2024. održavaju se 6. DANI LOVA I RIBOLOVA - međunarodni sajam opreme za lov i ribolov.

Sajam se održava uz potporu stalnih suradnika Hrvatskog lovačkog saveza i Hrvatskog športsko ribolovnog saveza s kojima pripremamo niz kvalitetnih stručnih skupova na kojima će se razmatrati aktualne teme iz područja lova i ribolova.

Cilj sajma je promocija i razvoj lovnog i ribolovnog turizma, predstavljanje novih proizvoda i opreme distributerima, lovcima i ribičima te istaknuti mogućnost razvoja lovnog turizma na kontinentalnom području Hrvatske u suglasju s prirodom. U tom kontekstu, pored izlagačkog segmenta sadržaj ove manifestacije uključuje edukacijsko-stručni program kojim se žele naglasiti potencijali te izravni značaj lovstva u očuvanju i održavanju prirode - trendovi i zakonske odredbe u cilju zaštite divljači te riba i njihovih prirodnih staništa.

Dani lova i ribolova održavaju se u paviljonu 8 Zagrebačkog velesajma.

Ovaj sajam je nezaobilazno mjesto godišnjeg susreta mnogobrojnih lovaca, ribiča, proizvođača, trgovaca i udruženja u ovom dijelu Europe.
 
Na sajmu će nastupiti proizvođači i zastupnici renomiranih svjetskih brendova lovačkog oružja, odjeće i obuće, optike, opreme za ribolov te pribora za lov i ribolov.

Za proizvođače, sudjelovanje na ovom sajmu znači doprinos bržem stvaranju njihovih robnih marki i potvrdu prisutnosti na tržištu što pridonosi povećanju međunarodne konkurentnosti.
 
Izlaže 48 izlagača iz 7 zemalja (Italija, Hrvatska, Pakistan, SAD, Sj. Makedonija, Slovačka, Slovenija, Švedska).

Vodeći izlagači: Hrvatski lovački savez, Hrvatski športsko ribolovni savez, Hrvatski sokolarski savez, Hrvatski streličarski savez, Hrvatski kinološki savez, Hrvatske šume, Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba, Alpina, Hunter, Replikart.

Po prvi put nastupaju poznati trgovci oružjem, streljivom i optikom za lov i ribolov: Kavur, Ritoša, Oružarnica, Alpha tehnika i drugi.

ZANIMLJIVOSTI ZA POSJETITELJE

Za sve posjetitelje na Danima lova i ribolova  organiziran je bogat stručan i zanimljiv prateći program;

  • Lovački gastro show
  • Revija lovačkih pasa
  • Prezentacija sokola i sokolarstva
  • Gađanje lukom i strijelom uz savjete trenera
  • Zoološki vrt  - divlje životinje u gradu - izložba živih zmija!
  • Diorama - izložba divljih prepariranih životinja s lovačkom čekom
  • Izložba prepariranih riba
  • Izložba gljiva
  • Za djecu -  igraonica "Gljivaonica“
  • Mogućnost kupovine proizvoda iz lovačkog i ribičkog asortimana poznatih brendova

Kuhanje lovačkog gulaša - humanitarna akcija Hrvatskog lovačkog saveza i Crvenog križa, odvijat će se na izložbenom prostoru Hrvatskog lovačkog saveza.

Posjetitelji će imati priliku pogledati Reviju lovačkih pasa, kao i družiti se sa sokolarima te upoznati vrste sokolarskih ptica i sokolarenje.

Na prostoru Zagrebačkog streličarskog saveza svi zainteresirani mogu se educirati i okušati u gađanju lukom i strijelom uz prisustvo trenera.

Hrvatski lovački savez organizira Dioramu, izložbu divljih prepariranih životinja dok će djecu oduševiti igraonica "Gljivaonica".

U sklopu stručnog programa svi zainteresirani mogu poslušati predavanja na aktualne teme; "Pravni okvir za provedbu aktivnosti u skladu sa Zakonom o lovstvu na području Grada Zagreba", „Značaj i uloga ribočuvarske službe u upravljanju i gospodarenju ribolovnim područjima i zaštiti ihtiofaune u RH“, "Gljive i njihova moderna primjena", "Ljekovitost micelija gljiva",..

20 % popusta na cijenu jednokratne ulaznice za članove Hrvatskog lovačkog saveza uz predočenje članske iskaznice ili ako dođu obučeni u svečanom lovačkom odijelu.

EDUKATIVNI ZOO VRT

Zoološki vrt Grada Zagreba i ove godine sudjeluje na Danima lova i ribolova s postavom "Divlje životinje u gradu“, s ciljem edukacije građana o potrebi očuvanja bioraznolikosti u urbanim sredinama.

Divlje životinje oduvijek su gradu. Brojne su neprimjetne, poneke vrlo uočljive, dolaze uglavnom same, a neke smo namjerno dozvali ili čak naselili. Iako smo u posljednje vrijeme osvijestili mogućnost međusobnih susreta, na uspješnom suživotu još moramo raditi. Zato će na 6. izdanju Dana lova i ribolova biti predstavljene neke od divljih životinja koje su često meta predrasuda - zmije.

Zoološki vrt će posjetiteljima Sajma predstaviti najčešće vrste zmija koje žive u Zagrebu i njegovoj okolici. Edukacijom posjetitelja nastojat ćemo nadopuniti postojeća znanja, otkloniti predrasude i poticati razumijevanje važnosti svake životinje, pa tako i zmija za raznolikost hrvatske faune i prirodu općenito. Posjetitelji će saznati i kako se ponašati tijekom susreta sa živom zmijom u prirodi.

Predstavit će i djelatnost Oporavilišta za divlje životinje dok će posjetitelji moći saznati na koji način pomoći ozlijeđenim divljim životinjama pronađenima u prirodi.